125. výročie ŠKT Kremnica

25.09.2023 14:25

 

 

V sobotu 23.9.2023 sme oslávili 125. výročie nášho klubu, ktorého sa zúčastnili bývali aj súčasní členovia nášho klubu, zástupcovia mesta Kremnica-p. primátor Martin Novodomec, ktorý zároveň predniesol prejav a potešil nás malým darčekom a zástupca STZ-p.Valentíny, ktorý nám odovzdal pamätnú plaketu.. Oslavu nám trošku pokazilo počiasie, pretože sme nemohli oslavovať, tak ako sme chceli, tenisom. Mrzelo nás to, ale verím, že napriek tomu bola dobrá nálada, ktorú nám spríjemnili deti z folklórneho súboru Dukátik, ľudová hudba Majerovci a v neposlednom rade bývalí a súčasní aktívni hráči parádnym zápasom v telocvični. Žalúdky sme si naplnili výborným guľášom, ktorý nám pripravili Tomáš Príhoda a Branislav Ronai. Večerné posedenie sa konalo v hoteli Veterník, kde nám pripravili výborné švédske stoly. Pevne verím, že sa všetkým páčilo a uvidíme sa v roku 2028 na oslave 130. výročia...

Prejav na oslave 125. výročia nášho klubu:

Milé dámy, milí páni,

dovoľte mi privítať Vás a poďakovať Vám, že ste prijali pozvanie na oslavu 125 rokov v Kremnici. Zámerne nehovorím o tenisovom klube, lebo začiatky tenisu v Kremnici boli najprv zastrešené športovým spoločenstvom viacerých športov. V manželstve znamená 125 rokov už veľmi výrazne prekročenie multi platinovej svadbay, prípadne je to len o 3 menej ako oslavuje najznámejšia automobilka v bývalom Československu Škoda a o 8 rokov menej ako Múzeum mincí a medailí v Kremnici. Každopádne klub vznikol a funguje dodnes, čo teda značí, že 125 rokov je už naozaj celkom slušná porcia.

Tenis ako taký, ale i náš, prešiel rôznymi etapami zlepšovania, či  už technickými možnosťami výstroje a materiálneho  vybavenia jednotlivcov, alebo tréningových pomôcok.   O metodike,  výchove trénera a následne jednotlivca, či organizácii  súťaží ani nehovorím. Zlaté časy tenisu 70-80 -tych rokov sú asi za nami. Nie je ľahké v dnešnej dobe získať deti, nadšených rodičov či trpezlivých sponzorov. V Kremnici vždy fungoval klub na báze dobrovoľnosti a nadšenia rodičov, ktorí boli ochotní zastávať všetky pozície potrebné pre súťažný, ale aj amatérsky tenis. To vyžadovalo a vyžaduje aj dnes more času, úsilia a obetavosti.

Každý z vás vo svojej dobe zažil úspechy, radostné či smutné udalosti a straty, ale aj turbulentné obdobia klubu. Podobne, ako to zažíva  aj súčasná partia tenisového vedenia.

Nebudem sa veľmi vracať k minulosti, skôr Vám poviem niečo o posledných rokoch existencie nášho klubu. Náš klub má aktuálne 78 členov, z toho 48 detí.  V roku 2021 sa konali voľby do Výkonného výboru. Od roku 2021 sme začali tradíciu Tenisového tábora pre členov ŠKT do veku 15 rokov. Podarilo sa nám každoročne „zlanáriť „ do tábora 19 detí, aj s medzinárodnou účasťou, ktoré sa zdokonaľovali v tenisových úderoch, taktike, fyzickej kondícii, ale zároveň sa venovali aj netenisovým hrám. Zažili aj opekačku, nočnú hru a stanovačku v areáli tenisových kurtov.

V roku 2021 za nás súťažilo družstvo mužov, dorasteniek, ml.žiakov, zmiešaných družstiev do 10 rokov ako aj družstvá v rámci Davis Cupu a Fed Cupu.

V roku 2022 to bolo družstvo mužov, dorasteniek, ml.žiačok, st.žiakov, a zmiešané družstvá do 8 a 10 rokov.

V roku 2023 to boli družstvá mužov, dorasteniek, st.žiakov a zmiešané družstvá do 8 a 10 rokov.

Darilo sa im, mali sme aj viaceré veľmi pekné úspechy.

V zime sme v roku 2022 prvýkrát organizovali Mikulášsky turnaj, ktorého sa zúčastnili deti spolu s rodičmi a zažili spolu veľa zábavy a tenisových zápasov.

Od roku 2022 organizujeme turnaje pre mužov, dorastenky, pred deti do 8 a do 10 rokov.

Okrem týchto „profesionálnych“ zápasov sa na našich kurtoch hrajú aj zápasy v ATL amatérskej tenisovej lige, ktorej už 13. ročník sa konal tento rok. Takisto sa konal už 15. ročník Friends cupu. V obidvoch prípadoch sa jedná o zápasy medzi amatérmi vo štvorhre, ktoré organizujú bratia Gajdošovci.

V roku 2022 nás čakala veľká výzva v podobe automatického zavlažovania našich krásnych kurtov. Bola to náročná práca, ale spoločne s viacerými členmi nášho klubu, ktorí sa aktívne zapájali sa nám to podarilo. A teraz sa pýšime automatickým zavlažovaním všetkých 5 kurtov. Podobne sa naši členovia aktívne zapájajú aj každú jar pri úprave dvorcov po zime, vďaka čomu sú naše kurty jedny z najlepších na Slovensku.

Bola by to dlhá a únavná oslava začať vymenúvať a oceňovať  toho ktorého športovca, funkcionára či priaznivcu tenisu. Napriek tomu by bolo fér poďakovať dlhoročnému sponzorovi firme ELBA, mestu Kremnica a Slovenskému tenisovému zväzu a všetkým tenistom, ktorí nám robia dobré meno na Slovensku a zahraničí.

 

Ďakujem za pozornosť   

 

Späť